![]() Historia czekolady |
Czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie. Czekolada zawiera dużo związków przeciwnowotworowych i opóźniających zmiany miażdżycowe. Niektórzy lekarze są zdania, że flawonoidy zawarte w czekoladzie zmniejszają ryzyko powstawania zmian niedokrwiennych w sercu. Czekolada biała i mleczna zawiera białko, będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu, wapń ważny dla sprawności mięśni i prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, enzymów i krzepliwości krwi. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) jest bogata w węglowodany, magnez (ważny składnik komórek, odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia) żelazo (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie), niacynę (wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie). Oprócz mikroelementów czekolada zawiera pewne alkaloidy, np. teobrominę, która pobudza pracę nerek i jest łagodnym środkiem moczopędnym |
![]() Produkcja | |
![]() Rodzaje czekolady | |
![]() Skutki nadmiernego spożycia | |
![]() Przydatne linki |