SŁODKI NAŁÓG



"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiadomo na co się trafi"~ Forrest Gump
















    [Rozmiar: 6109 bajtów]
    Historia czekolady
    Czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie. Czekolada zawiera dużo związków przeciwnowotworowych i opóźniających zmiany miażdżycowe. Niektórzy lekarze są zdania, że flawonoidy zawarte w czekoladzie zmniejszają ryzyko powstawania zmian niedokrwiennych w sercu. Czekolada biała i mleczna zawiera białko, będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu, wapń ważny dla sprawności mięśni i prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, enzymów i krzepliwości krwi. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) jest bogata w węglowodany, magnez (ważny składnik komórek, odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia) żelazo (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie), niacynę (wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie). Oprócz mikroelementów czekolada zawiera pewne alkaloidy, np. teobrominę, która pobudza pracę nerek i jest łagodnym środkiem moczopędnym
    [Rozmiar: 2794 bajtów]
    Produkcja
    [Rozmiar: 16177 bajtów]
    Rodzaje czekolady
    [Rozmiar: 19045 bajtów]
    Skutki nadmiernego spożycia
    [Rozmiar: 17646 bajtów]
    Przydatne linki



    Darmowy hosting zapewnia PRV.PL