CZEKOLADA A ZDROWIE





Składnik
Zawartość w 100 [g]


Czekolada gorzka


Czekolada mleczna


Czekolada biała

Wartość energetyczna 599 kcal 535 kcal 539 kcal
Białko 7,8 g 7,6 g 5,9 g
Tłuszcz ogółem 42,7 g 29,7 g 32,1 g
Węglowodany 24 g 51,5 g 59 g
Błonnik pokarmowy 10,9 g 3,4 g 0,2 g
Witamina A 39 I.U. 195 I.U. 30 I.U.
Witamina D ~ ~ ~
Witamina C ~ 0,03 mg 0,5 mg
Kwas foliowy 0,02 µg 12 µg 7 µg
Witamina B12 0,3 µg 0,7 µg 0,6 µg
Kwas pantotenowy 0,4 mg 0,5 mg 0,6 mg
Wapń 73 mg 189 mg 199 mg
Żelazo 11,9 mg 2,4 mg 0,2 mg
Magnez 228 mg 63 mg 12 mg
Fosfor 308 mg 208 mg 176 mg
Potas 715 mg 372 mg 286 mg
Sód 20 mg 79 mg 90 mg
Cynk 3,3 mg 2,3 mg 0,7 mg


Zalety czekolady:
Zjadanie dwóch pasków czekolady poprawia przemianę materii i układ krwionośny. Dzięki niej wiele osób wyszło z anemii. Podczas zjadania czekolady wzrostowi ulega wydzielanie endorfin, zwanych popularnie hormonem szczęścia oraz serotoniny tym samym wprawia nas to w dobry nastrój, rozjaśnia umysł i łagodzi niepokój. Coś dla zakochanych. Czekolada podczas spożycia wytwarza fenyloetyloaminę, która jest odpowiedzialna za pobudzanie w umysłach zakochanych ośrodków przyjemności.kakao To dlatego czekoladowy przysmak energetyzuje i pobudza do działania partnerów. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w które obfitują ziarna kakaowe czekolada ma korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory.Spożywanie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady dziennie, uchroni Was przed chorobami serca. Zawarte w czekoladzie polifenol mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Czekolada dla urody. Masło kakaowe ma właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. Doskonale wykorzystuje to przemysł kosmetyczny, tworząc coraz więcej kosmetyków na bazie czekolady. Kosmetyki otwierają pory i uwalniają toksyny, zarazem balansują ph skóry oraz działają jak naturalny filtr, chroniący przed szkodliwym promieniowaniem. Zabiegi kawowe odmładzają i rewitalizują zmęczoną skórę, przywracając jej delikatność i piękny wygląd. Czekolada jest dobrym posiłkiem przed wysiłkiem fizycznym. Regularne picie czekolady jest w stanie podnieść poziom tlenku azotu co skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych. Ma to niebagatelne znaczenia, aby organizm zaadaptował się do wysiłku. dzięki poszerzonym naczyniom dochodzi do mięśni więcej tlenu, hormonów oraz składników przyczyniających się do nabierania masy mięśniowej.


Wady czekolady:
Czekolada poprawia nastrój, niestety kosztem naszej sylwetki. 100 g czekolady zawiera aż 600 kcal. Najczęściej sięgamy po czekoladę mleczną. Ma słodki smak i rozpływa się w ustach.kakao Składa się z miazgi kakaowej i mleka. Nieco zdrowsza jest gorzka czekolada. Zawiera mniej pustych kalorii i jest bogatym źródłem magnezu. Czekolada biała, przez wielu nie uważana za czekoladę przez niewielką zawartość masła kakaowego, nie zawiera proszku kakaowego. Oprócz tego są jeszcze czekolady z bakaliami, orzechami, owocami, likierami. Wadą czekolady jest duża zawartość cukru. Po za tym smakołyk ten zawiera jeszcze pewne substancje. Pierwszą z nich jest znana wszystkim kofeina. Jej zawartość jest jednak niewielka. Teobromina jest główną substancją, która uzależnia. Od czekolady bowiem można się uzależnić, co zaczyna być groźne dla zdrowia, gdy doprowadzi do nadwagi. W skład czekolady wchodzi także fenyloetyloamina zwana hormonem miłości. Pamiętajmy o tym, aby nie podawać czekolady zwierzętom, ponieważ ich organizm nie jest w stanie przyswoić teobrominy.


Powrót